Seni Anyaman Tikar di Terengganu
Terengganu sangat terkenal dengan seni budayanya. Anyaman daun pandan dan mengkuang merupakan salah satu daripada seni warisan turun-temurun yang kekal di kalangan wanita-wanita Melayu terutamanya di Terengganu. Daya cipta serta kreativiti orang-orang zaman dahulu masih berkekalan sehingga ke hari ini.
Tokoh Anyaman Pandan dan Mengkuang yang terkenal di Terengganu ialah Puan Aminah binti Ali. Beliau dilahirkan pada tahun 1944 dan berasal dari Kampung Rusila, Marang, Terengganu Darul Iman, iaitu tempat penghasilan kraftangan anyaman yang terkenal. Antara tokoh-tokoh lain yang berasal dari Terengganu yang telah mencipta motif anyaman ialah :
i. Cik Siah bt Jumaat mencipta motif Sambas
ii Hajah Asiah bt. Salleh motif Tapak harimau
iii Hajah Semek mencipta motif Mak Mek
Proses Pembuatan Tikar Pandan Dan Mengkuang
1. Proses pertama dalam membuat anyaman adalah dengan membuat pemilihan warna yang bersesuaian dengan bentuk motif yang dipilih.
2. Setelah warna dipilih, sebahagian daun yang telah kering direndam didalam warna tersebut selama sehari bertujuan supaya warna tersebut kekal dan meresap dengan baik.
3. Kemudian, daun yang telah diwarnakan tadi akan dijemur sehingga betul-betul kering agar warna tersebut tidak akan luntur apabila terkena air.
4. Setelah dikeringkan, kepingan daun tersebut sedia untuk dianyamkan.
5. Proses pertama dalam menganyam adalah dengan menggunakan 3 helai daun. Daun yang pertama akan disilangkan bersama daun kedua. Kemudian daun ketiga akan diselitkan dicelah-celah daun pertama dan kedua.
Hasil anyaman boleh divariasikan.
3 comments:
I brought forward a former prominent businessman and a teacher.
Our studios work around the clock thinking of fresh ideas for great content.
My mission is to contain a high level zombie outbreak and then work in concert with
the remaining vestibules of government to restore order to ensure the survival of the human race and to deal with the
zombies locally.
My webpage; clash of clans hack
boleh saya tau awak pergi kat mana ye untuk pembuatan tikar mengkuang ini? terima kasih
Post a Comment