Saturday, May 22, 2010

Menikmati kehangatan kolam Air Panas La (La Hot Spring) di waktu dinihari.Kolam Air Panas Kg. La Hulu Besut atau lebih terkenal dengan nama La Hot Spring telah ditemui oleh Penghulu Ibrahim bin Haji Mat ketika memburu sejak zaman pemerintahan Inggeris lagi. Ketika itu kolam ini terletak jauh di tengah hutan dan tiada siapa yang berminat untuk berkunjung ke sini.

Penerokaan tanah oleh FELDA menyebabkan kolam air panas ini mula dikenali dan dikunjungi ramai. Takungan air dalam kolam ini adalah dari sumber mata air yang keluar dari celah-celah batu dengan kepanasan suhunya mencecah 100 darjah celcius.


Tengah malam tidak menjadi halangan kepada pengunjung yang ingin membelai tubuh dengan air panas semulajadi. Badan terasa segar dan lenguh-lenguh hilang setelah berendam di kolam ini.


Apa yang menarik di kolam ini ialah khasiat air kolam ini yang boleh menyembuhkan pelbagai jenis penyakit seperti lumpuh darah tinggi gatal-gatal, lelah dan angin ahmar.Menurut Abdul Rani @ Rohani yang lebih dikenali sebagai Pak Din (pihak pengurusan La Hot Spring) , suatu ketika dahulu kolam ini dinaungi oleh rimbunan pokok buluh yang menjadikan kolam ini sebagai bilik sauna semulajadi. La Hot Spring ini adalah di bawah kelolaan Majlis Daerah Besut.Kehangatan dirasai dan wap air panas boleh dilihat dengan jelas.
Bagaimana mahu ke La Hot Spring

Klik imej untuk besarkan

Kolam Air Panas La terletak kira-kira 120 km dari Kuala Terengganu dan mengambil masa kira-kira 2 jam 30 minit menaiki kereta.

6 comments:

Anonymous,  March 24, 2011 at 10:52 AM  

macam mana dgn accommodation kat sana???

syazwan safwan April 19, 2011 at 5:48 PM  

Kemudahan memang disediakan..tapak perkhemahan, chalet, tandas, pondok rehat, tempat bbq dan pelbagai lagi..

Anonymous,  February 28, 2012 at 9:44 PM  

berapa rate untuk khemah?kira tapak or kepala?

radzi_uitmjohor May 16, 2012 at 6:22 PM  

Ko ni bnyk tanye lak. . . .dtg sndiri tnye

Unknown August 25, 2012 at 12:46 PM  

ade contact number admin tmpt ni x? nk inquiry psal penginapan etc

Nas August 31, 2020 at 9:00 PM  

Mohon no tel pak din.

Share |

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP