Kuih Bahulu Tradisional Terengganu
Kuih bahulu atau baulu merupakan makanan tradisional yang tipikal dalam kehidupan masyarakat terutamanya di Negeri Terengganu. Ia bukan sahaja terkenal ketika majlis-majlis perkahwinan atau perayaan, malah juga dinikmati ketika sarapan pagi atau minum petang.
Di negeri Terengganu ini, masih ramai pembuat bahulu, akok, kuih bakar, penganan, atau nekbat, masih menggunakan cara pembuatan tradisional, di saat ramai pengusaha kuih sudah menggunakan cara moden dalam membuat kuih. Warisan dari nenek moyang kita ini perlu dikekalkan supaya tidak hilang oleh arus pemodenan semasa. Bahan asas untuk membuat bahulu ialah telur, tepung gandum, gula pasir dan juga sedikit minyak masak atau minyak sapi.
Kulit kelapa digunakan untuk memasak kuih bahulu ini. Ia diletakkan di atas bekas tembaga tadi dan selang beberapa minit kuih bahulu akan masak dan sedia untuk dimakan.
0 comments:
Post a Comment