Monday, September 6, 2010

Proses Pembuatan Keropok Keping



Ikan dikisar dan diadun bersama tepung sagu dan tepung kanji.


Keropok ikan adalah makanan yang paling terkenal di negeri-negeri pantai timur terutamanya Negeri Terengganu. Keadaan geografi semulajadi di negeri ini yang bersempadankan laut China selatan yang luas membekalkan sumber ikan yang banyak untuk proses pembuatan keropok. Selain dibuat daripada ikan, keropok juga dibuat dari udang dan juga sotong. Ia diadun tepung kanji dan tepung sagu sebagai bahan utama. Ikan yang biasa digunakan untuk membuat keropok ialah ikan selayang, parang, tamban, kerisi dan juga lolong. Kita boleh menentukan kualiti keropok yang dibuat dengan merasa keropok itu sendiri, jika keropok dibuat dengan ikan yang tidak segar, lidah kita akan terasa gatal.


Proses Pembuatan Keropok dan Keropok Keping


Ikan yang dikisar dicampur dengan tepung kanji, tepung sagu, garam, dan telur.


Setelah itu, keropok lekor dibentuk menjadi panjang mengikut ukuran yang ditetapkan.


Proses ini dibuat dengan menggunakan mesin supaya proses menggentel lebih cepat.


Keropok ini diletakkan dalam bekas khas dan direbus.


Bagi membuat keropok keping proses diteruskan lagi dengan memotong keropok yang telah direbus tadi dengan potongan yang nipis.


Keropok yang dipotong diletakkan di atas alas yang dibuat dari buluh dan di jemur sehingga kering.










Untuk Tempahan
019-9877588 (Hj Yahya)
Kampung Teluk Bayu, Kuala Besut,
Besut, Terengganu.

5 comments:

ASaDa RyutaRo September 6, 2010 at 3:57 PM  

woOo.. best la.. cam buat lawatan sambil belajar kat sini.. boleh try buat sendiri ni. hehe =P

syazwan safwan September 6, 2010 at 4:54 PM  

Asada > try la skali buat keropok lekor..hehe..

intan > thanks..

tg najihah April 27, 2012 at 10:36 AM  

nice , baca n baca ingat maklumat from Bandar Kuala Terengganu tapi d . Kuala Besut .. kagum sangat dengan segala maklumat ni , nak buat lawatan la d sbbkan dkat dgn rumah :') ... nice n thks fOr infO :D

syazwan safwan May 1, 2012 at 2:06 AM  

^_^ jom kita kenali keistimewaan tempat sendiri..

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP