Wednesday, June 9, 2010

Sate Lanang, Jabi.


Jabi terletak di Daerah Besut, Terengganu. Jaraknya adalah kira-kira 94 km dari Kuala Terengganu dan mengambil masa 1 jam setengah. Jabi sangat terkenal dengan sate, makanan kesukaan rakyat Malaysia. Kedai-kedai sate ini sangat berdekatan dengan tempat perkelahan, iaitu Lata Belatan.



Antara sate yang terkenal ialah Sate Lanang dan Sate Mastura. Kebiasaannya, gerai menjual sate ini dibuka selepas tengahari. Antara sate yang dijual ialah sate ayam, sate daging, satay pedal dan hati. Uniknya, satay ini disediakan dengan sambal untuk dicampurkan ke dalam kuah. Rasa sate dan kuahnya yang sangat sedap menarik ramai pelanggan setiap hari ke Jabi ini.



Pekerja sedang tekun menyiapkan tempahan pelanggan.


Pelanggan sanggup datang dari jauh untuk merasai sendiri keenakan sate Jabi yang terkenal di Terengganu ini.



8 comments:

sepet June 15, 2010 at 7:23 PM  

sedap nmpknya satay di jabi ni..

Anonymous,  September 29, 2010 at 2:27 AM  

mmg terbaekk satay lanang nie....satay haji samuri xleh lawann

Anonymous,  April 16, 2011 at 4:51 AM  

ambe g doh makan...tapi biasa saja rasanya...x seperti yg digembar gemburkan. sedap lagi satay pasar tani dkt giant k trg

Anonymous,  April 19, 2011 at 5:46 PM  

Lain lidah lain rasanya kot..hehe..

Anonymous,  July 3, 2011 at 6:20 PM  

dulu sebelum keluar dr Besut.. satay Jabi memang raso hok paling best hehe........ loni... banyok lagi hok sedap.... Hj Samuri no.1...

syazwan safwan July 4, 2011 at 11:50 PM  

Betul tu..satay Hj Samuri besor molek..hehe

Kuntum Batik Collection September 19, 2011 at 11:00 PM  

Perghh... Teringat masa sekolah2 dulu... Family selalu makan sate nih

Papa-NtiQ June 11, 2012 at 10:50 PM  

hmmm kalu gi trengganu sure saya pegi sini...Saya baru jer upload pics masa makan kat satay hj samuri di shah alam baru2 nih. Not bad. Kuah dan sambal lain dari yang lain.
Senang2 jenguk blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan, makan dan...makan :) Kebanyakan review restoren2 menarik di area Johor maklum la orang JB kan tapi tempat2 lain pun ada.
Jangan lupa follow yer blog saya TQ bebanyak.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP