Sunday, June 13, 2010

Perusahaan Gula Melaka di Marang




Sudah 40 tahun Mak cik Esah mengusahakan pembuatan gula melaka atau lebih dikenali sebagai 'nisan' oleh masyarakat Terengganu. Sejak umurnya 15 tahun hinggalah sekarang, 'nisan' dan dodol menjadi hasil pendapatan utama bagi beliau. Menurut beliau, pembuatan makanan tradisional ini diwarisi turun-temurun dari nenek moyangnya yang berketurunan Siam.


Daun mengkuang dijemur dan diukur untuk dijadikan bekas gula melaka.


Perusahaan gula melaka ini terletak di Kampung Batangan, Marang, Terengganu.


Air tuak nipah diproses menjadi gula melaka.


Terdapat dua jenis gula melaka iaitu gula melaka tuak dan gula melaka biasa.


Pembuatan gula melaka ini memerlukan kepakaran tradisional untuk rasanya yang asli.

Proses pembuatan ini memakan masa yang agak panjang ketika mengacaunya dan agak merumitkan kerana gula melaka akan mengeras. Ia perlu diletakkan ke dalam 'keret mengkuang' (bekasnya) dengan cepat dan teliti.


Kerak gula melaka.



*Untuk Maklumat Lanjut serta
Tempahan sila hubungi 014-8012852 (Kak Zu)

3 comments:

lai loo 2 ganu July 4, 2010 at 6:09 AM  

patut lee sedap gileee
org veteran yg buattttt....

The Man Who August 26, 2010 at 2:52 PM  

Saya gembira perusahaan ini masih diteruskan, org muda patut take up this business to continue the knowledge. Scientific studies has shown gula dari pokok palma lebih berkhasiat dan lebih baik utk kesihatan drpd gula putih yg biasa di pasaraya.

SIHATCOMMEY June 29, 2016 at 3:31 PM  

lokasi marang di mana tuan?

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP