Wednesday, October 6, 2010

Graham dan Emma di Muzium Terengganu


Selesai melawat Muzium Terengganu, rakan saya dari Kedah meminta saya merakamkan gambarnya di hadapan muzium sebagai kenangan. Jam ketika itu menunjukkan waktu 4.30 petang, hanya setengah jam sahaja lagi muzium akan ditutup. Sedang bergambar, datang sebuah teksi yang membawa dua orang pelancong asing berhenti betul-betul di hadapan kami. Dengan tergesa-gesa mereka memanjat tangga muzium untuk masuk. Teksi berlalu pergi, saya melihat dua pelancong asing turun dari tangga dengan wajah hampa. Mungkin muzium sudah ditutup, kata rakan saya. Saya bertanyakan kepada pelancong asing tersebut, dan memang benar muzium telah ditutup. Saya mencadangkan kepada mereka supaya melawat kawasan sekitar muzium kerana terdapat perkara menarik di sekitar Muzium Terengganu seperti Kapal dan perahu lama, Rumah Melayu Lama, pemandangan Sungai Terengganu, dan Taman Burung.Kedua suami isteri ini merupakan pelancong dari Australia dan baru pulang dari Pulau Perhentian. Mereka menceritakan kepada saya mereka tiba dari Pulau Perhentian ke D'Riyaz pada hari Jumaat. Kata mereka, sangat sukar untuk mendapatkan kenderaan awam atau teksi pada hari tersebut. Oleh kerana mereka tidak menyimpan sebarang nombor teksi dan teksi yang mereka naiki tadi telah berlalu, saya menawarkan kenderaan untuk mereka pulang ke resort. Sebelum itu, saya mengajak mereka bersiar-siar di Taman Tamadun Islam memandangkan jarak yang tidak berapa jauh dari Muzium Terengganu. Kami juga ke Perkampungan Keropok Losong. Begitu gembira saya melihat mereka begitu menggemari keropok lekor yang dicicah dengan kuah lada itu. Ini merupakan kali pertama mereka makan keropok lekor.


Menceritakan kepada Graham dan Emma tentang Terengganu.


Melihat sampan kayu lama di luar Muzium Terengganu.

Muzium Terengganu merupakan Kompleks muzium yang terbesar di Asia Tenggara yang menempatkan empat blok utama selain muzim maritim dan rumah tradisional.


Bergambar bersama Graham dan Emma di Rumah Lama Terengganu


Melawat Taman Tamadun Islam dan Masjid Kristal

Setelah bertukar-tukar emel, saya meneruskan perjalanan pulang ke Institut Pendidikan Guru Kampus Sultan Mizan, Besut. Pengalaman bersama mereka sangat menarik, di samping dapat menambahbaikkan Bahasa Inggeris, saya juga boleh mengetahui pengalaman mereka di negara-negara yang pernah mereka lawati dan juga mempromosikan Negeri Terengganu semestinya.Alamat :
Lembaga Muzium Negeri Terengganu Bukit Losong 20566 Kuala Terengganu Terengganu
Telefon : 609 - 622 1444
Faks : 609 - 623 1209
Email : webmaster@muzium.terengganu.gov.my

2 comments:

Anonymous,  October 30, 2010 at 7:37 AM  

kelah mu wang..
kelah kelah..haha

Hafriz Mohamad January 24, 2011 at 11:15 PM  

Graham n Emma..
Welcome 2 m'sia...hihi

Share |

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP