Monday, September 13, 2010

Satar


Jika Negeri Johor terkenal dengan Otak-Otak Kempasnya, Terengganu juga mempunyai makanan yang mempunyai keunikan tersendiri. Satar amat terkenal di negeri-negeri Pantai Timur terutamanya di Negeri Terengganu. Ia dibuat dari isi ikan sebagai bahan utama dan amat sesuai dimakan sebagai pengalas perut di waktu petang. Satar dibuat dari ikan, kelapa, bawang, halia, lada, ditambah dengan garam dan gula sebagai pencukup rasa dan dibungkus menggunakan daun pisang menjadi bentuk kon. Satar yang siap dibungkus ini dicucuk dengan buluh dan seterusnya dibakar dengan bara api.

Dibungkus ke dalam daun pisang.

Satar yang siap dibungkus dicucuk dengan buluh untuk memudahkannya dibakar.


Bara api disediakan dengan membakar tempurung kelapa.

Satar dibakar di atas api yang tidak terlalu marak.


Sedia untuk dimakan.




Anda boleh menikmati satar ini di pelbagai tempat di Terengganu ini seperti pasar-pasar malam, Pasar Kedai Payang, Pasar Cabang Tiga, dan Satar yang paling terkenal adalah di Kampung Batu Rakit (dalam perjalanan ke Kota Bharu menggunakan laluan Pantai).



0 comments:

Share |

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP